Cankarjeva knjižnica Vrhnika

Utrinki z delavnice "Katera hrana je zdrava?"

Včeraj smo imeli v naši knjižnici zanimivo predavanje o zdravi prehrani. Nekoliko drugačni. Z Bilko Baloh smo ustvarjali zanimive jedi brez živil živalskega izvora. Za začetek smo dobili slasten smuti iz jagod, banan, ingverja in riževega mleka. Povedala nam je tudi veliko zanimivih podatkov glede procesirane prehrane, čemu se je dobro izogibati, zakaj je pomembna fermentirana hrana in kako živila živalskega izvora zelo enostavno nadomestimo z rastlinskimi.

Predstavila nam je slastno presno jagodno torto brez jajc, moke in sladkorja. Njen asistent Peter pa nam je predstavil vegansko tatarsko majonezo, ki ne vsebuje holesterola. Bilka je naredila veganski »tatarski biftek« in že pred tem doma spekla pirin kruh z bučnimi in sončničnimi semeni.

Vse te dobrote smo udeleženci z užitkom poizkusili med odmorom, med katerim smo lahko Bilko vprašali kar nas je zanimalo. V drugem delu smo slišali vse o mikrobiomu, ki je glavni protagonist našega imunskega sistema in v živo opazovali, kako si probiotik, s pomočjo kombuče, lahko naredimo sami doma.

Ker Bilka ne mara procesirane hrane, nam je na koncu pokazala, kako si lahko naredimo rastlinsko mleko iz indijskih oreškov. Neverjetno kako podoben okus in teksturo je ustvarila.

Siti smo odšli domov in sploh nismo opazili, da smo bili v knjižnici skoraj 5 ur. 

SHIFT + A